F.IS.13

  1. Τι κάνω όταν αγοράζω κάτι που δεν μου αρέσει ή δεν είναι καλό; (Συζήτηση στην τάξη)

2. Βλέπω το βίντεο:

3. Διαβάζω το κείμενο.

Βασικά δικαιώματα των Καταναλωτών και Καταναλωτριών            

Κάποια από τα δικαιώματα των καταναλωτών με βάση τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι:
Σωστή ενημέρωση Οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα προτού αγοράσουν κάτι, να ενημερώνονται για το προϊόν που θα αγοράσουν: την τιμή του, την ασφάλειά του και όλα τα στοιχεία του εμπόρου (όνομα εταιρείας, τηλέφωνα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κ.λπ.).
Εγγύηση για τα προϊόντα που αγοράζουμε Όταν αγοράζουμε προϊόντα, είτε από κατάστημα είτε ηλεκτρονικά, δικαιούμαστε να έχουμε εγγύηση για δύο χρόνια.
Αντικατάσταση, επιδιόρθωση ή και επιστροφή χρημάτων Εάν το προϊόν που αγοράσουμε δεν είναι καλό, είναι χαλασμένο ή δεν ταιριάζει με αυτά που είδαμε στη διαφήμισή του, τότε δικαιούμαστε δωρεάν επισκευή ή αντικατάστασή του. Αν αυτό δεν γίνεται, τότε έχουμε το δικαίωμα να το επιστρέψουμε και να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω.
Δικαίωμα για ακύρωση της παραγγελίας εντός 14 ημερών Αν αγοράσουμε ένα προϊόν από το διαδίκτυο τότε έχουμε το δικαίωμα να αλλάξουμε γνώμη και να ακυρώσουμε την παραγγελία μας εντός 14 ημερών.
Αποζημίωση Αν αγοράσουμε ένα προϊόν που είναι ελαττωματικό και εξαιτίας του πάθουμε κάποια ζημιά, τότε ο κατασκευαστής είναι υποχρεωμένος να μας δώσει αποζημίωση.
Αληθινές διαφημίσεις Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει τις παραπλανητικές, δηλαδή τις ψεύτικες διαφημίσεις. Έχουμε δικαίωμα να έχουμε αληθινές πληροφορίες για τα προϊόντα που αγοράζουμε. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο:
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
Σπίτι της ΕΕ, Λεωφόρος Βύρωνος 30, 1096 Λευκωσία
Τηλ: +357 22 81 75 76
Προσαρμογή από: https://europedirect.cut.ac.cy/15-martiou-pagkosmia-imera-katanaloti-ekstrateia-enimerosis-gia-ta-10-vasika-dikaiomata-ton-katanaloton/

4. Απαντώ στις ερωτήσεις στην τάξη.

(α) Τι μπορώ να κάνω αν αγοράσω κάτι από το διαδίκτυο και το μετανιώσω;

(β) Αν αγοράσω κάτι και στον ένα μήνα το έχω χαλάσει, τι μπορώ να κάνω;

(γ) Αν αγοράσω γαλατάκι από το κυλικείο και είναι χαλασμένο, τι μπορώ να κάνω;

Μετάβαση στο περιεχόμενο